De zoutmoerassen, “het land van het witte goud”

1000 jaar werk voor een authentiek zout

In de golf van Guérande of deze van de Mès, in de omgeving van Mesquer en Saint-Molf, biedt de wirwar van zoutkreken, zijkanalen en zoutpannen een echte kleurvolle mozaïek. Deze site van 2.000 hectare krijgt alle aandacht van de zoutpanarbeiders. Het plan van de zoutpannen werd immers al in 945 door de monniken uitgewerkt. Zo voeren al de zoutpanarbeiders al meer dan 1.000 jaar de eeuwenoude handelingen uit om het zo beroemde zout van Guérande te oogsten.
Beroemd, jawel! De fijne smaak worden over heel de wereld geëxporteerd, tot groot genoegen van de lekkerbekken en zijn productie blijft groeien, met meer dan 10.000 ton geoogste zoutkristallen per jaar.
Wenst u de zoutoogst bij te wonen, kom dan in de zoutpannen wandelen op een warme zomernamiddag!

Een erkende knowhow

  • Door hun rijke natuurlijke en culturele patrimonium hebben de zoutmoerassen van Guérande in 1996 de officiële goedkeuring als Site Remarquable du Goût (Opmerkelijke site van de smaak) gekregen.
  • De site werd als wereldpatrimonium van de UNESCO erkend.
  • In 1991 krijgt het zout van Guérande het Rode Label.
  • Op 20 maart 2012 krijgt het de Indication Géographique Protégée (IGP) (Beschermde Geografische Aanduiding) van de Europese Commissie.

Gelegen op minder dan 18 kilometer van de Camping du Bugeau *** liggen de geheimen van de zoutmoerassen binnen handbereik!